RINDU SEORANG ISTERI..

Thursday, February 24, 2011


Alhmdulillah,syukur ke hadrat yang Maha Tinggi,segala pujian hanya untuk-Mu Ya Allah, Tuhan Semesta Alam Yang Maha Mengetahui akan segala hal di dunia mahupun seseninya, salam buat junjungan besar kekasih Allah,yakni Muhammad SAW, Insan Mulia lagi Terpuji,Kudendang sajak dan lagu rindu buatMu Ya Muhammad, menggetar rasa kerinduanku padaMu ya Muhammad.Ya Muhammad,Ya Muhammad...Allahu,Allahu..rindu Allah..rindu Muhammad..Subhanallah..

Tatkala ini,aku bertemankan ikim sebagai teman ,bunyi unggas berdebatan sesamanya tetap menjadi irama pagi sunyi yang gelap ini.Insomnia yang telah lama kuhidap masih tiada penawar,alhamdulillah,sekalipun Allah barangkali menarik nikmat tidurku,tapi Allah amat pemurah kerana menghadiahkan aku nikmat jaga malam yang bisa aku isi dengan fikir hati,fikir jasad dan fikir segalanya yang biasa oleh akal sihatku.Alhamdulillah.Sekarang ini, AKU MASIH SEPERTI SEBELUM, melayani hobi akalku yakni membaca,sambil ikim menjadi perencah irama,dan pena menari mengikut rentak lakaran seni jari sekalipun memegang status seorang ISTERI, alhamdulillah,syukur sebenar-benar SYUKUR, berjauhan sementara membuat aku lebih kenal akan diri sekalipun status bertukar daripada GADIS ke ISTERI. Berjauhan dengan imamku yakni suami yang paling kuhormati dunia dan akhirat,insyaAllah (kata maher zain,he) , hanya doaku agar di mana pun keberadaannya semasa KHURUJ FISABILILLAH,(keluar ke jalan Allah) semoga Allah melindungi dirinya dan jemaah yang lain.ameen.


Sebelum keberangkatan Imamku, pesan Imamku masih terngiang di telinga.." Abang mencintai Allah & Rasul, dan Abang menyayangimu isteriku"...Aku ikhlas melepaskan Imamku berjuang ke jalanNya..alhamdulillah..

Wahai para sahabatku yang bergelar ISTERI,usah risau akan Imam kita jika mereka khuruj fisabilillah,kerana pahala perjalanan dakwah mereka juga masuk ke 'account'pahala kita sekalipun kita sekadar berdoa..SUBHANALLAH,Mudah bukan?Alhamdulillah..

DAKWAH & TABLIGH KHURUJ FISABILILLAH
ERTI : Dakwah mengajak, Tabligh menyampaikan dan khuruj fisabilillah adalah keluar di jalan Allah.
Maksud
1. Memperbaiki diri, yaitu bagaimana agar dapat menggunakan harta diri dan waktu sebagaimana yang diperintahkan Allah.
2. Menghidupkan agama secara sempurna pada diri sendiri dan semua manusia diseluruh alam dengan menggunakan harta dan diri sendiri.
Fadhilah :
1. Allah berfirman : dan adakah yang perkataannya lebih baik daripada seseorang yang mengajak manusia kepada Allah.
2. Barangsiapa yang mengajak kepada petunjuk kebaikan dia akan mendapatkan pahala seperti orang yang mengamalkan.
3. Sepagi sepetang dijalan Allah lebih baik daripada mendapatkan dunia dan seisinya.
Cara mendapatkan :
1. Dakwahkan pentingnya dakwah dan tabligh.
2. Latihan dengan cara : keluar dijalan Allah minimal 4 bulan seumur hidup, 40 h setiap tahun, 3h setiap bulan dan 2,5 jam setiap hari. Tingkatkan dengan cara bertahap-tahap menjadi 4 bl tiap tahun, 10h tiap bulan dan 8 jam setiap hari.
3. Berdoa kepada Allah agar diberikan hakekat dakwah dan tabligh yaitu dapat menggunakan harta, diri dan waktu untuk kepentingan agama.


Ya Sahabiah..Subhanallah..
*Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.

*Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

*Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.

*Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.

*Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

*Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.

*Wanita yang menyebabkan sumainya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.
Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari ketana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.


*Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan "Bismillah" didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

*Wanita yang menguli tepung dengan "Bismillah" Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.
Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

*Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.

*Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.

*Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala haji.

*Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira masti syahid.

*Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menagis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.

*Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib bagi kamu.

*Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.

*Wanita yang picit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang picit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.

*Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.
Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

*Jika suami mengajar satu maslaah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.

*Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah ALlah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).

*Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.

*Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan zikir Bismillah.
Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.


SUBHANALLAH,sejujurnya air mata aku mengalir ketika membaca segala ini,betapa aku ingin untuk menjadi isteri yang terbaik,yang sempurna untuk Imamku, YA ALLAH,AKU TAHU AKU TIDAK AKAN DAPAT MENCAPAI TAHAP SEMPURNA ATAU TERBAIK DALAM APA HAL SEKALIPUN, TETAPI YA ALLAH, BIARLAH AKU MATI DALAM KEADAAN AKU BERUSAHA DARIPADA TIDAK MELAKUKAN APA-APA, mohon taufiMu Ya Allah..ya Aku Tahu pernikahan aku baru berusia 2MINGGU 6HARI,IBARATNYA SETAHUN JAGUNG..sesungguhnya,benar..aku merindui Imamku..

Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya: " Seorang wanita yang redha mengandung bayi hasil perhubungan dengan suaminya yang sah dan suaminya pula redha kepadanya, maka Allah akan memberi ganjaran pahala sepertimana pahala puasa fisabilillah. Bila dia merasa sakit ketika akan melahirkan, maka Allah tambah lagi pahala yang tidak terkira oleh manusia oleh kerana terlalu banyaknya. Bila telah melahirkan anak dan dia menyusu dengan susunya sendiri, maka setiap teguk susunya Allah berikan satu kebajikan. Bila dia semalaman tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sekejap-sekejap menangis, sakit dan sebagainya maka Allah beri lagi pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dalam Fisabilillah dengan ikhlas." (Hadith Riwayat Hassan bin Sofwan, AT Tabrani, Ibnu Asakir)


Mengenai layanan terhadap suami, Rasulullah s.a.w. bersabda kepada anaknya Fatimah yang bermaksud: " Mana-mana wanita yang melayani suaminya, meminyakkan rambut suaminya, menyikat janggutnya, menggunting misainya, memotong kukunya maka di akhirat dia diberi minum oleh Allah daripada air syurga dan dia diringankan seksaan ketika sakaratul maut, dalam kubur dia perolehi taman-taman seperti taman syurga dan namanya dicatat sebagai orang yang terlepas daripada seksa neraka dan selamat melintasi Titian SIrat tanpa menempuh kesusahan."


Ya Allah,perasaan apakah ini..terlalu mulus untuk aku bicarakan..
Ya Rasulullah..rindu aku padaMu..sungguh rindu sebenar-benar rinduu..Allahu..

YA SAHABAT..jika hati kalian mahukan ketenangan mencintai Allah,rasulullah,dan Imam kita..maka dunia ini bukan tempatnya,dunia ini gangguan untuk kita merasa nikmat cinta itu,dunia ini sepertinya neraka yang menggangu hubungan cinta kita pada Allah dan Rasul..Ya Allah,Aku Rindu,Ya Muhammad,Aku rindu,Ya Imamku,Aku rindu..Allahu..

~~ BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH,AKAN DAPAT BERLINDUNG DI BAWAH NAUNGAN ARASY ALLAH SWT DI AKHIRAT KELAK ~~

0 comments:

SATU DUA PUISI

GADIS IDAMAN

Gadis itu wajahnya berona NUR IMAN,
Mahkotanya dilitupi tanda KEHORMATAN,
Maruah diri dipagari dengan KESOPANAN,
Dialah puteri indah RUPAWAN…
Tika gadis lain sibuk menghias diri,
Dia hias NUR ILAHI pada WAJAHnya…
Tika gadis lain sibuk mencari SANG PUTERA,
Dia selesa dengan bersama CintaNYA…
Tika gadis lain sibuk bermadah pujangga,
Dia TEKUN dengan BAIT kata TUHANnya…
Tika gadis lain menangisi pemergian ARJUNA,
Dia tangisi KEHINAAN DIRI sebagai hamba…
Gadis itu seperti MAWAR BERDURI,
Indah di pandangan namun sukar DIPEGANG,
Mulianya kerana KETAQWAAN,
Cantiknya kerana keperibadian AKHLAK MULIA…
Kerana itulah dikatakan dia…GADIS IDAMAN
Moga kitalah gadis yang dirindui SYURGA…

TALAK 2007(untuk si dia-buatmu insan yang menghilang)

Epilog semalamMasih berbekam
Umpama ruam
Cinta suami tiada ketemuan
Umpama malam tanpa seri
bulanLangit jadi kusam
Talak 2007Menghantar ke lembah diam
Gerak geri sopan
Walhal penuh dendamDalam diam
Walaupun hakikatnya menyedihkan
Cinta tetap adaYakni cinta Ilahi
Kekal abadiCuma pupuklah diri
Menghadap Ilahi
Dalam duniawi
Sementara ini


KHAS BUAT INSAN BERGELAR SUAMI“SERPIHAN KASIH”

Kukutip serpihan kasihmu
Ketika berada pada jalan dingin
Yang telah kau tinggalkan
Barangkali ada
Tapi cuma tinggal sisa
Barangkali boleh ditampalpada ruang kosong hati
Agar bisa dinikmatiTika perlu amat
Biar permata hati
Menjadi penawar duka
Pengusir keresahan
Jika kau carikcarik hatimu
Masih ada lagikah ruangUntuk kubersandar sebentar
Ketika lelah dan payah
Penyatuan insanadam dan hawa
Bukanlah seperti kad prabayar
Tapi akad nikah yang menghalal segala
Dalam gemersik kata
Akulah yang bertatih
Pada hati adammuKerana ianya memang tersurat
Akan erti penyerahan diri
Kasih isteri kepada suami
Namun harapanku bersandar pada angin
Terasa melibas pipi
Tapi bayang tiada
Kerana lafaz talak telah terpatri.

AKU MASIH MAHU MENJADI ISTERIMU

Jika kau hadir ke dunia
Sebagai putera
Aku rela menjadi Cinderella
Kita lakonkan kisah cinta
Menjadi lagenda

Jika kau hadir ke duniaTerbang menjadi kumbang
Lantas kumekari diri Menjadi bungaPenyeri taman
Jika kau hadir ke duniaSebagai bulan
Maka akulah sang pungguk Setia memandangmu
Jika kau hadir ke dunia Sebagai kertas Akulah tintanya
Kutulis puisi terindah
Untuk kita sulami
Dengan mekar kasih setiap madah

Jika kau hadir ke duniaUmpama penulis jalanan
Relalah aku sebagai penyajak bisuYang setia membawa tajam puisi cinta
Wahai lelakiCintamu tiada ketemuan akhirnya
Bila pudar sayang
Hancurlah cinta
Putuslah kasih
Talak 2007
Menghantarku ke lembah kaku
Tidak mampu menjadi ratu
Walau engkau sebagaiPutera
Kumbang
Bulan
Kertas
mahupun penulis jalanan
gagallah aku sebagaiCinderella
Bunga
Sang pungguk
TintaMahupun
penyajak bisu

Kerana talak 2007 telah terlaksana
Jika masa bisa berundur malu
Aku masih mahu menjadi isterimu


SEORANG ANAK

1.Berkumpul kasih ibumewangi cinta ayah
meninggalkan pengalaman pahitdi sudut hati

2.Senyum dan tawamuyang jernih
bagai memintasetitis ertipenyatuan seluruh mata angindari semua lautan:ke dalam ruang lapangyang lebih selesadan dewasa

3.Di sini, seorang anakberkumpul kasih ibumewangi cinta ayah
lahir daripada seribu rahsiayang tersimpan
nikmat kamar

4.Seluruh waktu tangismudi semua ladang:membakar kebiasaan tidur
hangus bersamaberahi mimpi

5.Adalah kebahagiaan yang mempesona
sehingga semua hujanmengisi seluruh ketandusansawah di desa

6.Musim
dirikuhitung hariku
kota katasambil mencatatsimpankangerak-geri waktuyang berubahseperti biasatetapi lain

7.Dan seluruh perbuatanyang bertentanganmenjemukan rasa hati
melemaskan diri

8.Lalu, seoarang anak
simbol penghubungikatan sebuah rumahtanggakeakhir zaman

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP